Waarom heet een broodje bal; ‘Beschuitstuitâh met sallûf’?
21646
post-template-default,single,single-post,postid-21646,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.2,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.3.2,woocommerce-no-js,select-theme-ver-8.10,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,smooth_scroll,,qode_menu_,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Waarom heet een broodje bal; ‘Beschuitstuitâh met sallûf’?

Waarom heet een broodje bal; ‘Beschuitstuitâh met sallûf’?

Elke Hagenees weet het wel. In de koffietent bestel je een beschuitstuiter met sallûf, oftewel een broodje bal. Omdat ik de uitspraak wel kende maar niet wist waar het vandaan kwam, ging ik op onderzoek uit. En dat doe je natuurlijk in de koffietent.

Een beschuitstuitâh met sallûf is inmiddels zo gewoon geworden dat de meeste Hagenezen niet eens meer weten waarom we een broodje bal eigenlijk zo noemen. Gelukkig zijn er nog wat Hagenezen die het wél weten.

Dus als je verder leest weet je vanaf nu waar de naam ‘beschuitstuitâh met sallûf’ vandaan komt.

Opvulling van het dure gehakt

Het beschuit in de ‘beschuitstuiter’ is veel mensen wel bekend. Maar waarom gebruiken we eigenlijk beschuit voor een bal gehakt?

Wisten jullie dat gehakt vroeger heel duur was? Om toch wat gehakt te eten en niet zo’n zielig beetje op je bord te krijgen werd er beschuit (en een ei) doorheen gedaan. Dit werd gerold en daar kwam een mooie grote ronde bal gehakt uit: de bal in het ‘broodje bal’.

Balletje stuiteren

Om de ballen groter te maken werd er soms wel heel veel beschuit gemengd met maar een klein beetje gehakt. “Zauveil dat asje die bal op de grond gauide hè gewaun omhaug stùitâhde” aldus een koffietent bezoeker.

Zoals vaak hebben Hagenezen een unieke manier van dingen benoemen. Zo is een biertje een pretcilinder en een tap een prethaak, noemen we een telefoon een lulijzer, het bed een rukbunkâh en een frinkandel speciaal een opûh ruggetje. En zo werd een broodje bal dus al snel een beschuitstuitâh.

Broodje bal met mayo

Een broodje bal eet je natuurlijk met mayo en een beschuitstuitâh kan ook eigenlijk niet zonder sallûf. Mayonaise werd eigenlijk altijd al sallûf genoemd in Den Haag. Zo noemen we een patatje mayo hier bijvoorbeeld: vette klauwûh met sallûf.

Heb jij nog een leuke herinnering aan een beschuitstuitâh met sallûf? Laat het hieronder weten!

Bestel hier hét koffietenten boek van Nederland!

5 Comments
 • Rick L.

  24 juni 2019 at 15:05 Beantwoorden

  Van der kraats met der bal op (sterk)water, toen de kiosk nog aan de Hema kleefde en de grap “foute brandhout” met dialect nog een grap was en geen werkelijkheid.

  In elk geval de lekkerste bal van de binnenstad was te vinden bij (gezusters)Kraats alleen op water en niet in het vet.

  Balletje was ook fijn van vlees en kostte het geen (kunst)klappertje van de trouwe ouwuh bezoekers.

  Sinds de brand is de “kiosk” er niet meer en won “Van Otte” het wedstrijdje in de binnenstad aka Markthof.

  (De polier tellen we maar even niet mee, iets met slager enzo)

  • dehaagsekoffietent

   25 juni 2019 at 10:01 Beantwoorden

   Interessant Rick. Ik ken ‘Van der Kraats’ eigenlijk niet zo goed. Maar een bal op water? Dat is andere koek 🙂 Die ‘Van Otte’ ken ik ook niet dus moet ik maar eens proberen.

 • Peter Wassenaar

  24 juni 2019 at 18:46 Beantwoorden

  Geweldige uitleg.

Post a Comment