Van fotoproject naar boek!
21557
post-template-default,single,single-post,postid-21557,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.2,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.3.2,woocommerce-no-js,select-theme-ver-8.10,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,no_animation_on_touch,,qode_menu_,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Van fotoproject naar boek!

Van fotoproject naar boek!

In 2018 begon ik met het fotograferen van Haagse koffietenten. Elke koffietent wilde ik op precies dezelfde afstand, recht van voren gefotografeerd hebben. Zodat iedereen kan zien op wat voor gekke plekken ze eigenlijk staan. Vaak staat de koffietent, dat niet meer is dan een houten of stenen keetje van vier bij zes meter, aan de kant van de weg. Soms ook in het midden van een splitsing of op een industrieterrein. Nog altijd komen hier de arbeiders een bakkie pleuâh drinken voordat ze aan het werk gaan en lunchen doen ze hier ook graag met een broodje bal of soep van de dag.

Inmiddels heeft het project zich naar binnen verplaatst. Wat er zich binnenin een koffietent afspeelt is namelijk net zo zeldzaam als de plek waar ze staan. Alsof de tijd er stil heeft gestaan. Nog altijd wordt er de krant gelezen, en daarna gezamenlijk tot in detail besproken. Natuurlijk was het spannend maar de liefde voor de koffietent is groot en men vond het super leuk om te horen dat ik een boek aan het maken was. Of ze op de foto wilden? Zeker weten!

Waarom ik koffietenten fotografeer

Mij wordt vaak gevraagd waarom ik dit eigenlijk doe. Het fotograferen van koffietenten en er een boek van maken. Want wat heb ik met koffietenten? En er is toch al een boek? Ik had er niet zoveel mee. Heb weleens een bakkie gehaald bij ‘De Brug’ en ‘De Nieuwe Lijn’. Beide inmiddels helaas gesloten. Verder heb ik vooral veel met alles Haags. Ik ben gek op deze stad en het doet mij dan ook pijn te zien dat zoiets typisch Haags langzaamaan verdwijnt.

No alt text provided for this image

Foto: Frank Jansen

20 jaar geleden kwam het boek ‘Morgen gratis koffie’ uit, toen stonden er nog ruim 50 koffietenten her en der verspreid door Den Haag. En nu? Nu is er nog maar de helft van over. Een mooi moment voor een nieuw boek dacht ik. En weet je wat? Sinds ik begonnen ben met het fotograferen van de koffietenten ben ik er ontzettend van gaan houden.

Een plek tegen eenzaamheid

De koffietenten zijn er niet alleen voor een lekker bakkie pleuâh of een broodje bal. Het is ook de plek om samen te komen, waar niemand zich alleen voelt en iedereen welkom is. Waar problemen in een paar minuten worden opgelost, vriendschappen ontstaan en nog altijd werk wordt verdeeld.

Frank van de Prinsevink vertelde me dat hij en Maryam laatst nog met vaste klanten zijn gaan eten in de Hoftrammm. De hele Hoftrammm vol met gasten (vrienden) van de Prinsevink. Fantastisch toch? En als iemand ziek is, een operatie moet ondergaan of jarig is dan wordt er ook gezorgd voor een bos bloemen of een mooi cadeau. En juist dat is waarom koffietenten moeten blijven bestaan. Het is meer dan een plek waar nog betaalbare koffie te vinden is <3

Groetjes, Milene van Arendonk

No Comments

Post a Comment