Bakkie pleuâh
21723
post-template-default,single,single-post,postid-21723,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.2,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.3.2,woocommerce-no-js,select-theme-ver-8.10,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,smooth_scroll,no_animation_on_touch,,qode_menu_,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Bakkie pleuâh

Bakkie pleuâh

Dankzij de gezellige groep fans van de Haagse koffietenten op Facebook is de titel van mijn boek tot stand gekomen. Maar bakkie pleuâh, waar komt dat eigenlijk vandaan? En wat betekent het eigenlijk? Nou, dat ga ik eens uitleggen.

Bakkie is vrij makkelijk he? Dat gaat gewoon om het kopje. En die koffie, daar weten we in Den Haag wel raad mee. Van Haags bakkie tot aan bakkie pleuâh. Maar er is zeker een verschil tussen deze twee.

Haags bakkie – tot hieâh

Een Haags bakkie is een kop koffie die voor net iets meer dan de helft is gevuld. De Haagse kauwe kak had vaak niet eens een half bakkie koffie over voor de arbeiders. Die konden dus wel fluiten naar een bakkie. Ook hier bood de koffietent uitkomst. En hier werden Haagse bakkies geschonken.

Waarom van die halve bakkies? Het is altijd erg druk in de koffietent en om ervoor te zorgen dat iedereen een bakkie koffie had werden de kopjes maar half vol geschonken, zo had iedereen een warm en vers bakkie. Inmiddels schenken ze wel lekker door in een koffietent hoor.

Bakkie Pleuâh

En dat bakkie pleuâh? Dat heeft natuurlijk te maken met de Haagse gastvrijheid.

Koffie werkt ontnuchterend. Na een feestje of avondje stappen boden we vrienden vaak een kop koffie aan. Bakkie pleur heeft in deze context dan ook te maken met oppleuren. Weggaan dus. Als je je koffie op had, dan kon je oppleuren, oftewel maken dat je weg komt. En had je gasten die je liever zag gaan dan komen? Dan schonk je gewoon een half bakkie pleuâh in, zijn ze zo weg.

Dus, krijg je een half bakkie pleuâh, dan weet je hoe laat het is 😉

No Comments

Post a Comment